2008. június 17., kedd

Lazacnyárs



60 - 80 dkg lazacfilé
8 ek szezámmag
szezámolaj
só,bors
1 piros kaliforniai paprika
1 chiliparika (elhagyható)
10 cm-es friss gyömbér
4 nagy gerezd fokhagyma
2 ek szójaszósz
2 tk szezámolaj
2 ek rizsecet (vagy citromlé)
20tk barna cukor
2 tk reszelt zöldcitromhéj (vagy sima citrom)
olaj, friss koriander


A lazacot 2x4 egyforma kockára vágom és bambusznyársra húzom rombusz formában (A babmusznyársat vagy be kell áztatni előtte min. fél órára, vagy ha ehhez az ember lusta, mint én, akkor a kilógó végeket be kell csomagolni alufóliába, különben megég.). Sózom, borsozom, egyenletesen bekenem szezámolajjal. Egy lapos tálon beleforgatom a szezámmagba, hogy mindenütt ráragadjon. 200C-os előmelegített sütőbe teszem és kb.15 percig sütöm, amíg a lazac átsül és a szezámmag megpirul. Amíg sül a hal, elkészítem az öntetet: A paprikákat pici kockákra (chili kimagozva és kesztyűben!!), a gyömbért és a fokhagymát szintén egész apróra darabolom. Pici olajra dobom őket és közepes lángon párolom, amíg a gyömbér és a fokhagyma megpuhul. (Kb. 5 perc). Ekkor hozzáadom a szójaszószt, szezámolajat, rizsecetet, barna cukrot és a citromhéjat és átforgatom. Kiveszem a lazacot a sütőből, ráöntöm a chilis gyömbéres öntetet, és sok korianderrel megszórva, citromgerezdekkel tálalom. Basmati rizs, vagy valami zöld (brokkoli, friss spenót,stb.) illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések: