2008. június 17., kedd

Lazac thai fűszeres pácban

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

1 lazac mintegy 675 g-os, tisztított, előkészített farokrésze

4 teáskanál durva tengeri só

4 teáskanál granulált cukor

4 finomra vágott lime-levél

2,5 cm reszelt friss gyömbérgyökér

2 evőkanál aprított friss koriander

2 (a durva külső leveleitől megfosztott) vékonyan szeletelt citromfű

1 lime reszelt héja

1 kimagozott, finomra aprított, friss, piros chili

1 teáskanál durvára tört fekete bors

koriander- és lime-levelek a díszítéshez

A koriender-lime öntethez:

150 ml majonéz

2 teáskanál aprított friss koriander

1 lime leve

Kérjük meg a halárust, hogy a halt pikkelyezze le, hasítsa fel, és szedje le a gerincéről két egyenlő filé formájában.

A lazacot teljesen kicsontozzuk. Egy tálban összekeverjük a sót, a cukrot, a gyömbért, a citromfüvet, a lime-levelet, a lime-héjat, a chilit, a borsot és a koriandert. A fűszerkeverék egynegyedét nem túl mély tálba tesszük. Ráhelyezzük az egyik lazacfilét bőrével lefelé. Ráhintjük a fűszerkeverék kétharmadát, erre jön a másik filédarab húsával lefelé, végül azt is megszórjuk a maradék fűszerrel. A halra alufóliát teszünk, arra vágódeszkát. A deszkára súlyt, például tiszta konzerveket helyezünk. 2-5 napig hűtve pácoljuk, közben többször forgatjuk a lazacot a pácban.

Elkészítjük az öntetet. Egy tálban összekeverjük a majonézt, a lime-levet és az aprított koriandert. A halról lekaparjuk a fűszereket, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. Az öntettel kínáljuk, korianderrel és lime-cikkekkel díszítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: